top of page

Марки-Зај одустаје од посланичке групе

Суочен са критикама опозиције, кандидат њеног савеза за премијера Петер Марки-Заj, изјавио је да је спреман да одустне од плана да оснује сопствену посланичку групу након предстојећих општих избора.


После успеха предизбора у погледу организације и излазности бирача, замах опозиције је донекле застао, углавном због унутрашњих спорења у вези са питањем седме посланичке групе унутар опозиције, коју је Марки-Зај желео да формира. Наиме, одмах након предизбора, он је најавио остварење тог свог циља, а његова парламентарна група била би за оне изван шест опозиционих партија (Јобик, ЛМП, МСЗП, ДК, Моментум и Парбесед) које чине опозициони савез, укључујући и чланове његовог покрета. То би, како је тада навео, укључивало и конзервативног Јожефа Палинкаша из Народне партије новог света (министар образовања у првој Орбановој администрацији, а касније председник Академије наука), градоначелника Геделеа Ђерђа Гемезија (независног кандидата, али подржаног од стране опозиције), као и ромске цивилне организације.


Након тога, Марки-Зај је најавио оснивање потпуно нове странке која би окупила оне десничарске конзервативце који су разочарани владајућим Фидесом. Његва идеја о засебној посланичкој групи, међутим, подигла је тензије унутар опозиционог савеза, с обзиром на тесну трку са Фидесом и мали број расположивих мандата.


Према мађарским изборним правилима, посланичке групе се могу формирати са најмање пет чланова, ако су мандат добили преко заједничке националне партијске листе. Поред тога, само 93 места се расподељује преко националне листе, а преосталих 106 ће бити додељено победницима у једночланим изборним јединицама.


Већ је било познато да су председник Јобика Петер Јакаб и лидер Демократске коалиције Ференц Ђурчањ оштри противници ове Марки-Зајеве идеје, што су и јавно саопштили. Осим тога, више медија се у последње време бавило унутрашњим сукобима који су, барем делимично, били повезани са овим питањем.


"Искрено се надам да ће се странке предомислити, али од овога сигурно неће зависити јединство опозиције“, рекао је Марки-Зај Телексу, потврдивши да је у циљу решавања ситуације спреман да се одрекне овог свог плана.

bottom of page