top of page

Марки Зај: Орбан шпијунира Украјину

Посланици опозиције затражили су ванредну седницу парламента како би се „зауставило шпијунирање украјинске границе од стране Виктора Орбана, код Дебрецина". Према Марки-Зају, "свинг политика мора да се заврши и Орбан мора да потврди да ће у свему следити став НАТО-а и да више неће бити Путинов агент и издајник унутар ЕУ“.


Kандидат опозиције за премијера Петер Марки-Зај, сматра да и он и Орбан говоре како украјинско-руском сукобу треба подржати став НАТО-а, али да провладини медији његове речи, за разлику од Орбанових, тумаче као захтев за слање оружја и војника.


Иако Марки-Зај не види разлику између свог и Орбановог става по питању Украјине, чињенице говоре да је кандидат опозиције за премијера рекао да ће, ако то затражи НАТО, радо послати оружје и трупе у Украјину, док Орбан то није рекао.


„Било би наивно мислити да би, ако Путин може да изврши инвазију на Украјину, Виктор Орбан био у стању да му се супротстави, или да би само мађарска војска могла да одбрани територијални интегритет и независност Мађарске“, рекао је опозициони политичар и додао да и Мађарска и Украјина имају искуство са огромном снагом руских тенкова.


"Не штити нас Виктор Орбан, већ НАТО. Мађарска је једина држава чланица НАТО-а која је послушала Путина и није водила рачуна о сопственој националној безбедности када није желела више НАТО трупа. Претходно је министар спољних послова Петер Сијарто рекао да ми већ имамо НАТО трупе на територији државе у виду мађарске војске и да су домаће оружане снаге у стању да гарантују безбедност земље. Да Виктор Орбан није блокирао приближавање Украјине НАТО-у, овај рат не би избио. Орбан је лично одговоран за то што је у Украјини рат и што људи гину. Влада коју предводи Орбан блокира разговоре на министарском нивоу између НАТО-а и Украјине, јер је Украјина наставила да крши права етничке мађарске мањине", рекао је он..


Прошле недеље је Марки-Зај на својој Фејсбук страници објавио снимке посете мађарског премијера Москви и састанка са председником Владимиром Путином, који је одржан непосредно пре избијања рата, рекавши да „Орбан није отишао у мировну мисију, већ да се спрема за рат”.


„Ратни фанатик сада сигурно може да ужива. Он шпијунира украјинску границу из Дебрецина“, рекао је он, мислећи на Орбана.


Марки-Зај подржава економске санкције уведене Русији, али не мисли да руске гасне славине треба затворити, „као што је Орбан издајнички затворио гасне славине Украјинцима по Путиновом налогу“. Премијер Виктор Орбан је раније рекао да „које год санкције земље чланице ЕУ договоре, Мађарска ће их подржати“.


Марки-Зај каже да жели да мађарска влада заустави процедуру лиценцирања нуклеарке Пакш 2, да одмах забрани улазак Руске међународне инвестиционе банке у земљу и затражи од Петера Сијарта да врати орден који је добио од руског министра спољних послова. Он је и раније говорио о овим захтевима, а сада је додао да би Мађарска требало да забрани и руске авионе у свом ваздушном простору.


Посланици опозиције затражили су ванредну седницу Мађарског парламента како би се „зауставило шпијунирање украјинске границе од стране Виктора Орбана, код Дебрецина". Према Марки-Зају, "свинг политика мора да се заврши и Орбан мора да потврди да ће у свему следити став НАТО-а, тј. да више неће бити Путинов агент и издајник унутар ЕУ“.


bottom of page