top of page

Марки-Зај: Поново ћемо преговарати о прузи

Опозиција ће размотрити пројекте и поново преговарати о доградњи нуклеарне електране Пакш и пројекту изградње пруге Будимпешта-Београд. Под новом владом, Мађарска ће бити верни савезник Европске уније и НАТО-а, каже Петер Марки-Зај.


„Мађарска је опљачкана“, рекао је Петер Марки-Зај, кандидат уједи-њене опозиције за премијера, оце-њујући стање у земљи. У говору који је данас емитован на интер-нету, рекао да је влада опљачкала привреду земље у протеклих дванаест година. Такође ју је оптужио да је здравствене уста-нове претворила у предузећа која се воде ради профита и да је уништила образовни систем и породичну политику.


Заједнички кандидат опозиције и градоначелник Ходмезевашархеља, истакао је да влада коју води Фидес сноси одговорност погоршање међународног положаја Мађарске. Рекао је да је влада злоупотребила своју двотрећинску већину и да је десетине хиљада милијарди добијених од ЕУ фондова, Мађарска могла да искористи за ублажавање диспаритета „ако не са Аустријом, онда са многим другим земљама у региону”.


„Уместо тога, Мађарској иде горе него Румунији. Неограничена моћ води ка неограниченој корупцији. Земља је постала међу најкорумпиранијим и најсиромашнијима у ЕУ, у којој је животни век људи најкраћи. Од 2010. године земља иде надоле, а не напред у скоро свим областима: не само у погледу корупције, смртности, осиромашења, већ и у погледу њеног међународног кредитног рејтинга и стања владавине права“, рекао је Марки-Зај .


Он је, међутим, навео да су владини програми јавних радова, забрана машина за коцкање и пушења у затвореним јавним просторима, двојно држављанство за сународнике у региону и ограда дуж јужних граница Мађарске, „достигнућа која треба ценити и задржати“.


Када је реч о пензијама, он је рекао да је њихова куповна моћ у протекле четири године смањена за 13 одсто и истакао да недавне, поново уведене пензије за 13. месец то не надокнађују. „Када влада говори о повећању пензија од 5 одсто у односу на инфлацију од 10 одсто, то значи смањење пензија за пет одсто“, рекао је он.


Марки-Зај се заложио за формирање владе "која није потчињена руском председнику Владимиру Путину и која не одустаје од планова за изградњу смештаја за мађарске студенте зарад кинеског комунистичког универзитета за мигранте”. Следећа влада би требало да удвостручи породични додатак, повећа минималну пензију и смањи порезе на минималне зараде, како би помогла најсиромашнијима, додао је он.


Опозиција ће, ако формира следећу владу, повећати плате како би спречила да наставници, полицајци, здравствени и социјални радници дају отказе, рекао је Марки-Зај. Он је додао да ће укинути листе чекања за болничке процедуре и „ако буде потребно, чак и приватне здравствене услуге учинити бесплатним“.


Марки-Зај је рекао да је образовање превише централизовано и обећао да ће „култура бити ослобођена, а универзитети враћени студентима“. Мађарска ће се придружити Европском тужилаштву и основати сопствено тужилаштво за борбу против корупције, рекао је он.


"Опозициона влада ће започети припреме за увођење евра, смањити ПДВ на основне прехрамбене производе и укинути државни монопол на дуван. Будућа опозициона влада ће озбиљно схватити принцип једнакости пред законом и борити се против свих облика дискриминације. Помоћи ћемо ромској мањини да укине јаз према већинском друштву. Такође, опозиција ће размотрити пројекте и поново преговарати о доградњи нуклеарне електране Пакш и пројекту изградње пруге Будимпешта-Београд: "Под новом владом, Мађарска ће бити верни савезник Европске уније и НАТО-а", рекао је он.

bottom of page