top of page

Марки Зај разјашњава изјаву о Украјини

Петер Марки-Зај, кандидат опозиционог савеза за премијера, рекао је да "неће слати мађарске војнике да се боре у Украјини", пошто је ових дана оптуживан од стране неколико чланова владе и медија да је планирао да уради супротно.


Претходно је Марки-Зај на АТВ-у и порталу Партизан рекао да „ако Мађарска не делује као Путинов агент, онда би било природно да као чланица НАТО-а може да пружи сваку врсту помоћи и подршке Украјини, на сваки начин о којем НАТО одлучи“. Недавно је, одговарајући на питање о тој теми, Марки-Зај у интервјуу за Партизан такође рекао да "мађарске трупе треба послати у Украјину ако то затражи НАТО, али за сада о томе нема говора”.


Неколико владиних функционера је последњих дана оптужило опозиционог политичара да жели да пошаље мађарске војнике да се боре у Украјини. Гергељ Гуљаш, шеф кабинета премијера, како смо раније извештавали, рекао је да Мађарска не би требало ни на који начин да се меша у рат: „Важно је да будемо у могућности да наставимо да следимо сопствене интересе, а не себичне интересе моћи, како то чини опозиција, која није у стању да да приоритет интересима Мађарске и њених грађана током кризе", рекао је Гуљаш.


Он је додао да су позиви Мађарској да испоручи оружје Украјини и тамо распореди војнике „неодговорни, непромишљени и у садашњој ситуацији посебно штетни“.


Мате Кочош, вођа посланичке групе владајуће странке Фидес, такође је позвао политичаре опозиције да не дају „неодговорне примедбе“ или да „изговарају опасне идеје“ и „ширење лажних вести“. Позвао је на „разборитост и трезвеност“ у интересу очувања безбедности за све Мађаре и додао: „Сви стојимо уз територијални интегритет и суверенитет Украјине, али безбедност наших сународника је важнија од било чега другог“.


Кочиш је додао да Мађарска нема интерес да се меша у оружани сукоб између Русије и Украјине, "па левичарски политичари не би требало да траже да се мађарске трупе и оружје пошаљу у Украјину“. Закључио је да је то неодговорно и да би Мађарску укључило у рат, али да влада неће дозволити да се то деси, што је потврдио и премијер Орбан, а и Информативни центар владе, у црикуларном имејлу, упућеном на милионе адреса.


После ових коментара, Марки-Зај покушао је да разјасни свој став по питању слања мађарских војника у Украјину и на свом Фејсбук профилу написао: "Мађарска, чланица НАТО-а, слаже се са ставом наше војне алијансе и не шаље трупе у Украјину. Мађарским војницима није место у рату тиранина који је ван контроле.”


Протеклих недеља НАТО је такође јасно ставио до знања да не планира да пошаље оружане снаге у Украјину.

Comments


bottom of page