Марки-Зај тужио Фидес за клевету

Петер Марки-Зај, кандидат за премијера опозиционог савеза, поднео је кривичну пријаву због навода владајућег Фидеса да опозиционе странке траже слање мађарских трупа да се боре у Украјини.


Марки-Зај је на онлајн конференцији за новинаре у Ходмезевашархељу, у јужној Мађарској, рекао да је „владајући Фидес изнео много клеветничких тврдњи“ у вези са опозицијом, као што су планови за насељавање миграната у Мађарској или укидање пензија, и истакао да је опозициони изборни програм садржао „све супротно од тих предлога".


Фидес и медији под његовом контролом већ недељама оптужују опозициони савез да жели да пошаље оружје и мађарске војнике у Украјину, угрожавајући тиме безбедност Мађарске. Опозиција је више пута оповргавала ову оптужбу.


Марки-Зај је рекао да је и сам премијер Виктор Орбан са својим британским колегом Борисом Џонсоном разговарао о војном доприносу Мађарске међународним напорима и да је „као један од 27 лидера ЕУ гласао за подршку транспорту оружја у Украјину“ и дозволио транспорт преко Мађарске. НАТО трупама је сада дозвољено да се распореде у западној Мађарској, а пошиљке оружја су дозвољене кроз регион у друге земље чланице НАТО-а, према новој владиној уредби. Транспорт војног особља и оружја директно у Украјину и даље је забрањен .


"Орбан је тада хитро променио став и док и он и опозиција кажу да Мађарску може заштитити само НАТО, он жели да изгледа као да опозиција жели да пошаље оружје, војнике и необучене младе цивиле у Украјину”, рекао је Марки-Зај и додао да "ове гласине имају циљ да застраше људе уочи избора".