Марки-Зај увредио особе са инвалидитетом?

Организације особа са инвалидитетом протестовале су због „неприхватљивих коментара" Петера Марки-Заја, изнетих у недељу, рекавши да су "владајући пропагандисти Фидеса хендикепирани", иако је одмах покушао да објасни употребу тог израза.


Речи кандидата опозиције за премијера, Петера Марки-Заја, поново су се показале контроверзним, јер је у свом новом видео-запису на Фејсбуку употребио израз „хендикепиран“ у пежоративном смислу.


„Опростите, али ако су ти јадни пропа-гандисти Фидеса толико хенди-кепирани – а хендикепирани није добра реч, јер ми волимо хендикепиране људе, док ја имам велику замерку на лажљиве пропагандисте Фидеса; очигледно њихове менталне способности вероватно нису – не кажем да су савршене – али свакако није проблем са њиховим менталним способностима. Изузетна подлост, то је оно што карактерише ову чету лопова“, рекао је опозициони премијерски кандидат.


Реагујући на овај коментар, Национално удружење глувих и наглувих издало је саопштење, у којем се каже: „Наше организације особа са аутизмом, особа са смањеном покретљивошћу, глувих или наглувих, глуво-слепих и особа са психосоцијалним интелектуалним инвалидитетом, већ дуже време се боре да из јавног дискурса уклоне пежоративне изразе који су увредљиви за све њих. Реч хендикепиран, када се користи у контексту у којем се користи, као негативан знак према другој особи, било здравој или инвалидној, посебно је увредљива. Верујемо да је важно да јавне личности дају пример друштву. Очекујемо нулту толеранцију, такав чин се не може релативизовати, не може се третирати као пуки лапсус или као исхитрена изјава“, истакла је ова организација и додала да употреби пежоративних израза нема места у јавном дискурсу.


У саопштењу се позивају све јавне личности, политичари и лидери да се увек уздравају од оваквих изјава, без обзира на партијску припадност. Удружење, заједно са неколико других организација за заступање особа са инвалидитетом, позвало је Петера Марки-Заја да се "одмах јавно извини заједници коју је увредио".