Мартоњи подржава кандидатуру Новакове

Бивши мађарски министар спољних послова Јанош Мартоњи, који је на тој функцији био за време прве и друге владе Виктора Орбана, каже да се залаже за номинацију Каталин Новак за председника Мађарске.


„Сада би била прилика, у свету неповерења, да укажемо поверење некоме ко би могао да буде све наше“, истакао је бивши министар спољних послова Јанош Мартоњи у свом новинском коментару, у којем се залаже за номинацију бивше потпредседнице Фидеса и министарке за породицу, Каталин Новак, за председника Мађарске.


У тексту објављеном у профидесовом недељнику Мандинер, Јанош Мартоњи, који је био министар спољних послова Мађарске у првој и другој Орбанови администрацији, бранио је Каталин Новак од критика, према којима политичарка Фидеса не би могла да представља јединство нације.


„Шта љубазни мађарски осмех може да постигне у све опаснијем свету супротстављених суперсила, све софистициранијег нуклеарног и конвенционалног оружја, мобилизације и повлачења трупа, ратова, револуција и државних удара, глади, епидемија и криза, глобалних ризика и кретања становништва појачаних?“, реторички је упитао Мартоњи. „Можда више него што би неко помислио“, наставио је.


Према његовим речима, вишеструке академске дипломе Каталин Новак, њене самоуверене језичке вештине и њено дипломатско и политичко искуство, помоћи ће јој да своје будуће дужности обавља на достојан начин. Али, постоје још важнији фактори зашто ће она бити достојан председник. То су посвећеност и поверење које она оличава", истакао је он.


Као одговор на критике да би номинацијом Каталин Новак поново један партијски политичар постао председник Мађарске (одлазећи председник Јанош Адер био је један од оснивача Фидеса, касније потпредседник, па извршни председник странке, затим шеф посланичке групе, а потом и посланик у Европском парламенту), Мартоњи је подвукао да се у готово свим демократским системима избор председника заснива на политичким разлозима.


"Ово посебно важи за земље у којима парламент бира шефа државе, као у Мађарској. Овде председници скоро увек представљају одређени политички правац и блиски су одређеној партији. Штавише, претходне позиције и искуство се виде као предност", тврди Мартони и индиректно позива чак и опозиционе странке да подрже номинацију Новакове.