Мађари би да раде од куће и после короне

Већина запослених Мађара, који су учествовали у истраживању агенције „Reacty Digital“, и то чак три четвртине њих, волели би да наставе да раде од куће барем један дан у недељи, чак и када се епидемиолошка ситуација побољша.


Према подацима добијеним у овој анкети, рад од куће углавном више одговара онима с вишим образовањем, а велики број сматра да послодавци зарађују чинећи ове уступке. Истраживање показује да је 37 одсто од 1.000 запослених испитаника добило понуду да ради од куће крајем јануара и да су ту прилику искористили већином становници главног града Мађарске и они са факултетском дипломом.

Трећина запослених радила је све време од куће, док 90 одсто квалификованих радника није био у могућности да свој рад обавља од куће, наводи се у извештају агенције.

Аутори истраживања су додали да већина квалификованих радника не би радила од куће ни када епидемија буде готова. Међутим, они који се налазе на менаџерским позицијима радо би наставили да раде од куће три до пет дана недељно.

Према подацима до којих су дошли истраживачи, 25 одсто запослених не би желело или не би могло да обавља свој посао од куће. Истраживање је показало да би седам одсто запослених наставило да ради барем једном недељно од куће, 15 одсто два дана, 16 одсто три дана, седам одсто четири дана и 31 одсто би желело да настави да ради од куће свих пет дана.

Испитаници су се изјаснили и да им је рад од куће мање стресан, а чак 32 одсто изјавило да нису осетили никакав стрес радећи од куће, наводи се у овом истраживању.