Мађари поново на суботичком "Бувљаку"

Одлука српских власти да грађанима Мађарске омогући прелазак границе без ПЦР теста и карантина, обрадовала је суботичко предузеће "Тржница" и закупце тезги на "Бувљаку", будући да су већ протеклог викенда осетили благи пораст купаца. Њих ипак неће бити у значајнијем броју све док Мађарска не укине обавезни карантин за своје повратнике из иностранства.


Вест да за улазак у Србију из Мађарске више није потребан негативан ПЦР тест и обавезан карантин, чини се да никога није толико обрадовала као закупце тезги на "Бувљаку", који своје муштерије чекају већ месецима. Kако нам прича нам једна Суботичанка, која са мужем продаје кондиторске производе и хигијенска средства на овој робној пијаци, ово је био први викенд након више од три месеца да су имали већи број купаца из Мађарске, него из Суботице и околине. Она каже да су њихове муштерије претежно купци из Мађарске, са којима годинама сарађују и већ унапред знају ко по коју робу долази.


- Њима смо и прилагођавали понуду, како у избору производа које продајемо, тако и у количини коју набављамо, а када је дошло до затварања границе, не само да нису долазили, него нисмо знали ни шта ћемо са робом, јер је и домаћих купаца било све мање - прича наша саговорница. - За 20 година, колико дуго се бавимо овим послом, ниједна година није била као претходна. Да сте дошли пре годину дана, ми не бисмо разговарали. Наши викенди су изгледали тако да нисмо могли да направимо паузу за тоалет и једва смо стизали да услужимо све муштерије. Сада, као што видите, седимо, ту и тамо некога услужимо и можемо да причамо, али надамо се бољем и да ће ово отварање границе оживети "Бувљак" тако да макар викендом буде као некад.


Да ће бити као некада, надају се и у АД "Тржница", на чије пословање је пандемија корона вируса и те како оставила последице. Kако објашњава директор Бранислав Јока, још пре избијања кризе, понуда на суботичком "Бувљаку" је умногоме била прилагођена бројним посетиоцима из Мађарске, који су током претходних година, у најфреквентнијим периодима, чинили више од 50 одсто купаца на овој робној пијаци.


- Пандемија је током прошле године готово у потпуности прекинула овај тренд, те се надамо да ће ова одлука постепено вратити купце из Мађарске на "Бувљак" - каже Јока. - Уз наду да ће се, имунизацијом и мерама превенције, епидемиолошка ситуација у обе земље у наредним месецима стабилизовати, за очекивати је да ће број купаца полако расти. У прилог томе говоре бројни телефонски позиви и посете нашем сајту из Мађарске, што потврђује да интересовање наших суседа за долазак у Суботицу и даље постоји. Прошлог викенда смо имали благи раст купаца, али је још увек рано за озбиљније процене, јер су јануар и фебруар месеци у којима пијачна продаја уобичајено бележи сезонски пад.


Због тешке и још увек непредвидиве ситуације, АД "Тржница" је и овој години као приоритет у пословању поставило безбедност продаје на пијацама, предузевши све активности у циљу очувања здравља како продаваца, тако и купаца. Уз то, како додаје директор, предузеће је у више наврата обезбедило низ олакшица и попуста за закупце тезги, како би им помогло да, и у отежаним условима, наставе да послују.