Мађари се припремају за вакцинацију

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је данас да ће пријављивање за вакцинисање против вируса корона почети следеће недеље, уз могућност да се то учини поштом или путем интернета. Регистрација би такође послужила као показатељ потражње за вакцином, када она буде широко доступна, рекао је Орбан Радио Кошуту.


Протоколи инокулације састављени су недавно, када је одређено 13.000 места за добровољно вакцинисање. Такође је предвиђено категорије становништа имају приоритет. Он је констатовао да је све већи број заражених у болницама и упозорио грађане на опрез, апелујући на Мађаре да не резервишу зимски одмор у иностранству. Најавио је да ће влада у наредних 8-10 дана одлучити о правилима која ће морати да се поштују током Божића и Нове године.


Мађарска је, иначе, прва европска земља која је примила узорке руске вакцине, после чега се ЕУ успротивила њеној употреби. Према Европској комисији, ови кораци „изазивају забринутост за безбедност и могли би да нашкоде поверењу у потенцијалне вакцине“.


Одлука о почетку испитивања и могућој производњи руске вакцине, изазвала је додатну напетост између Орбана и ЕУ. У међувремену, многи се питају зашто је Мађарска прва европска земља која је примила руску вакцину. Неки критичари сматрају да је реч о политичкој поруци, док Европа очекује америчку вакцину, коју су развили Pfizer и BioNTech.