„Мађари у Карпатском басену морају да се боре за своја права“

Мађари који живе у Карпатском басену морају да се боре за своја права, за њихово очување и за свој просперитет, истакао је заменик државног секретара задужен за Мађаре у региону, Петер Силађи.Поздрављајући овогодишње добитнике државне стипендије за студенте права - Мађаре изван матичне државе, Петер Силађи је рекао да је циљ тог програма да се мађарској заједници у иностранству обезбеде добро образовани правници који су посвећени нацији, који знају правнички језик и правни систем, како мађарски, тако и држава у којима живе.


Од покретања програма стипендирања 2012. године, више од 200 студената из целог Карпатског басена користило је ову могућност. Према речима Силађија, постоје региони у иностранству који релативно добро стоје по питању мањинских права, али има и области, као што је Закарпатје у Украјини, где се одузимају права стечена током протеклих деценија. Између осталих, Петер Силађи је поменуо право на употребу матерњег језика.


Он је навео да је ове године стипендије добило 30 студената права, и то 22 из Трансилваније, шест из Војводине и по један из Словачке и Аустралије.


Државни секретаријат је раније саопштио МТИ-у да су стипендије установљене за редовне студенте - етничке Мађаре који студирају у својим земљама. Поред финансијске подршке, стипендистима се нуди и летња пракса у реномираној будимпештанској адвокатској канцеларији, коју је одредила Адвокатска комора Будимпеште.