Мађарска без промене става о санкцијама

Будимпешта је остала при свом ставу да неће пристати на ембарго ЕУ на руску нафту док јој се не обезбеде средства за енергетску сигурност. „Прво решења за снабдевање енергијом, онда санкције”, рекла је мађарска министарка правде Јудит Варга новинарима на маргини министарског састанка у Бриселу.Мађарска, која је у великој мери зависна од руске нафте, саопштила је да ће јој бити потребно око 750 милиона евра (800,8 милиона долара) краткорочних инвестиција за модернизацију рафинерија и проширење нафтовода којим се допрема нафта из Хрватске. Такође је наговестила да би дугорочно прелазак њене привреде са снабдевања руском нафтом на друге изворе могао да кошта чак 18 милијарди евра. Европска комисија је почетком овог месеца предложила нови пакет санкција према Русији због напада на Украјину, којим се поред осталог предвиђа и постепено укидање увоза руске нафте, али мере још нису усвојене јер је за то потребна сагласност свих земаља чланица ЕУ. Мађарска је одлучно против ембарга и запретила је ветом.


Комисија је прошле недеље понудила до 2,0 милијарде евра подршке земљама централне и источне Европе које немају излаз на море, односно приступ снабдевању неруском нафтом – а та понуда се практично односи на Мађарску, Чешку и Словачку.


Овим државама је такође понуђен дужи прелазни период за престанак куповина руске нафте. У настојању да дугорочно реши питање енергетске сигурности, ЕК је објавила прошле недеље план вредан 210 милијарди евра који има за циљ да прекине ослањање Европе на руска фосилна горива до 2027. године, али није наговестила како ће се та средства поделити међу државама чланицама ЕУ.


Један од главних камена спотицања остаје износ који је ЕУ спремна да плати Мађарској за адаптирање њене две рафинерије које у овом тренутку могу да прерађују само руску нафту, рекао је један европски званичник Ројтерсу, потврдивши да је то једно од кључних питања које кочи постизање споразума о нафтном ембаргу.


Немачки министар економије Роберт Хабек упозорио је Мађарску да не блокира напоре ЕУ да уведе ембарго на увоз руског гаса: "Постоје разна решења за разне државе. Очекујем да сви, укључујући Мађарску, раде на решењу", изјавио је Хабек на Светском економском форуму у Давосу.


Он је нешто раније у изјави за немачке медије изразио разочарање што ЕУ још није остварила споразум за планирани ембарго на нафту и навео да је вољан да Немачка без учешћа Мађарске убрза тај процес. Према његовим речима, уколико председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен објави да ће ембарго увести 26 чланица, без Мађарске, то је пут који ће он подржати. Међутим, Хабек је нагласио да такву поруку још није добио од ЕУ.