Мађарска би да види Албанију у ЕУ

Европска унија требало би да започне преговоре са Албанијом о придруживању, што је пре могуће, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто у Тирани, после разговора са својом албанском колегиницом колегом. Једна од тема била је и све интензивнија економска сарадња.


Албанија игра важну улогу у гарантовању безбедности региона Западног Балкана, рекао је мађарски министар на заједничкој конференцији за новинаре, одржаној са шефицом албанске дипломатије Олтом Џачком. Догађаји у региону утичу на сигурност Централне Европе и на снагу миграционог притиска, додао је он.


„У интересу је економског развоја и националне безбедности Мађарске да се ситуација на Западном Балкану добро развија и зато смо посвећени европској и евроатлантској интеграцији региона. За жаљење је што разговори нису текли у добром правцу у протекле четири године", рекао је Сијарто.


Мађарска тражи од земаља које нису наклоњене процесу проширења, као и од Брисела, да започну разговоре са Албанијом и подржава њено чланство у Савету безбедности Уједињених нација, за период 2022-23. године, каже Сијарто. Он додаје да би ЕУ требало блиско да сарађује са земљама региона, како би избегла да је поново преплаве илегални мигранти.


По њему, миграција сада представља и здравствени ризик за континент, због пандемије. Притисак миграната, како каже, поново расте на Западном Балкану, па је тако прошле на границама Албаније забележено 13 одсто илегалних прелазака границе више него 2019.


Рекао је да је, следећи примере компаније Wizz air и ОТП банке, мађарска фирма Gemtech покренула значајну инвестицију у Албанији. Око 4,6 милијарди форинти (12,9 милиона евра) ова фирма је уложила у изградњу соларног парка, што ће повећати капацитете производње електричне енергије у земљи и смањити њену зависност од увозне енергије. Ова фирма је добила 2,5 милијарди форинти државне подршке за пројекат, док друге мађарске компаније припремају инвестиције у области управљања водама и информационе технологије у Албанији, рекао је Сијарто и додао да економска сарадња две земље има чврсте темеље, што доказује и преко 100 милиона евра трговинског промета оствареног упркос пандемији, током прошле године.


Албанска министарка се захвалила свом госту на 260.000 евра, које је Мађарска донирала како би помогна санирању штете изазване земљотресом у новембру 2019. године и на донацијама медицинских средстава, за подршку напорима против пандемије. Поздравила је споразум о сарадњи у образовању, потписан истог дана, који омогућава да двадесет албанских студената годишње похађа мађарске високошколске установе, у наредне четири године.