Мађарска би могла да остане без новца

Европска комисија могла би да суспендује неке од фондова ЕУ додељених Мађарској, јер та земља није успела да усвоји мере за борбу против корупције и јачање владавине права. Kомисија и даље процењује постигнути напредак, како би утврдила ниво средстава за Мађарску.ЕK констатује да је Мађарска постигла значајан напредак у решавању спорних питања, али део њих још није решен, наводе неименовани извори, преноси Блумберг. Kоначну одлуку о евентуалној суспензији такозваних кохезионих фондова земље чланице требало би да донесу у децембру.


Влада мађарског премијера Виктора Орбана усвојила је недовољних 17 мера за сузбијање широко распрострањене корупције, што је навело ЕK да препоручи обустављање 7,5 милијарди евра мађарског финансирања, али је касније предложила блокирање целокупног износа, који укључује 5,8 милијарди евра из фонда за опоравак од пандемије.


Иако је ЕK препоручила да се одобри план Мађарске о трошењу средстава из фонда за опоравак од пандемије, готово је извесно да Будимпешта заправо неће добити новац који јој је намењен док не примени 27 конкретних побољшања владавине права, такозваних супер прекретница, преноси Политико.