top of page

Мађарска ближа групи туркофоних држава

Организација турских држава (ОТС) је „витални стуб“ сарадње Исток-Запад, рекао је премијер Виктор Орбан у суботу на неформалном самиту ОТС одржаном у азербејџанској Шуши. Коментаришући тренутно шестомесечно председавање Мађарске Европском унијом, он је рекао да то сматра мировном мисијом и осврнуо се на своје недавне посете Кијеву и Москви.Он је рекао да је град Шуша у региону Нагорно-Карабаха, који се вратио под контролу Азера у новембру 2020. године, охрабрујући са становишта мира за Мађарску, земљу за коју је рекао да већ два дана живи у сенци украјинског рата. и по године. Орбан је изразио поштовање азербејџанском председнику Илхаму Алијеву што је „вратио могућност мирног живота неколико стотина хиљада људи у региону Кавказа“. „Надамо се да ћемо тај пут пронаћи иу Европи, у блиској будућности“, додао је он.


Коментаришући изборе за Европски парламент у јуну, рекао је да су они изазвали „политички земљотрес“.


"Људи у 20 од 27 земаља ЕУ гласали су за промене. Неке проратне владе су пропале или су значајно ослабиле. Партијски савез Патриота за Европу, који ће бити формиран ових дана, биће трећа најјача група у ЕП-у", рекао је Орбан и упозорио на опасност да би свет поново могао да буде подељен на блокове моћи као последица рата у Украјини.


Он је рекао да је, с обзиром на тужно искуство из историје, дао предност слици будућности изграђеној на обнављању глобалне сарадње и удруживању снага. „Као резултат тога, ми посматрамо Организацију турских држава као витални стуб одржавања сарадње између Истока и Запада“, додао је он.

Kommentare


bottom of page