top of page

Мађарска блокира ЕУ на Бајденовом скупу?

Мађарска блокира Европску унију да учествује на предстојећем Самиту за демократију председника САД Џоа Бајдена, јер премијер Виктор Орбан није међу позванима, преноси Блумберг. Међутим, шеф премијеровог кабинета тврди да спољнополитичке потезе на нивоу ЕУ морају да одобре све земље чланице, па је отуда створена оваква ситуација.


Према писању листа, Мађарска је покренула то питање на састанку амбасадора ЕУ у среду, рекавши да неће подржати заједнички допринос блока самиту, јер САД нису позвале све земље ЕУ да учествују, кажу званичници упознати са дискусијом.


Блумберг наводи да је изасланик мађарског премијера на састанку рекао да се овај став односи и на учешће ЕУ у текућим разговорима о успостављању савеза о будућности интернета. Он је рекао да САД покушавају да "заваде и поделе" државе чланице ЕУ.


Као што смо раније извештавали, Мађарска је једина земља ЕУ која није позвана на онлајн самит. Министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да је то зато што администрација Фидеса има добре односе са претходним председником САД-а Доналдом Трампом. Међутим, опозиција то објашњава „демократским назадовањем“ Мађарске.


„Ако Мађарска није позвана да учествује, не може бити заједничког става ЕУ, јер се заједнички став може успоставити само уз сагласност свих чланица“, рекао је Гергељ Гуљаш, шеф кабинета премијера. Он је указао на правило консензуса у питањима спољне политике ЕУ.


Одговарајући на тврдње да би тај потез Мађарску ставио у исту категорију са Кином и Русијом у дипломатији Сједињених Држава, он је одговорио да „Мађарска нема озбиљне демократске проблеме као Сједињене Државе“.


„Ако можемо да помогнемо и ако Америка мисли да јој је потребан наш савет, ми смо доступни. У Мађарској нисмо у фази да скоро трећина бирачког тела мисли да су демократски избори намештени, а надам се да нећемо бити, без обзира ко победи на изборима“, објаснио је Гуљаш.

Comments


bottom of page