top of page

Мађарска влада донела низ ванредних мера

Updated: Mar 12, 2020

Влада Мађарске прогласила је ванредну ситуацију у земљи, која, поред осталог, предвиђа обуставу наставе на факултетима, затварање граница за држављане неких земаља, укидање шенгенског система и забрану масовних окупљања.Шеф Канцеларије мађарског премијера Гергељ Гуљаш, саопштио је данас да је влада донела одлуку о увођењу ванредне ситуације, у складу са предлогом министра унутрашњих послова и Оперативног одбора за координацију активности на спречавању епидемије корона вируса. Он је додао да ће особе које шире гласине или крше правила карантина, бити процесуиране.


Сви документи којима рок истиче у току важења ванредне ситуације, биће валидни док трају ове мере, рекао је Гуљаш. Према одлуци владе, Мађарска затвара границе за држављане Италије, Кине, Јужне Кореје, Ирана, осим за мађарске држављане који стижу са тих подручја, али ће они морати да остану у својим домовима две недеље након доласка.


Да би се применила ограничења путовања, гранична контрола биће поново уведена на мађарским шенгенским границама са Словенијом и Аустријом. Сви возови, аутобуси и летови из споменутих земаља биће подложни ванредним мерама контроле на границама. Планирана је потпуна гранична контрола на граници Мађарске и Хрватске од среде у поноћ, додао је Гуљаш.


Влада је одлучила да забрани програме у затвореном простору, на којима се окупља више од 100 људи. Манифестације на отвореном, са више од 500 посетилаца, такође ће бити забрањене.


Од четвртка ће бити обустављена настава на универзитетима, док школе остају отворене. Влада је предвидела могућност "даљинске наставе", као заштитну меру у борби против корона вируса. Шеф Канцеларије премијера је напоменуо да мађарски универзитети имају велики број страних студената и додао да су од 13 оболелих од корона вируса у Мађарској, деветоро страни држављани. Рекао је да ће школе за сада остати отворене, али да се то може променити, ако буде неопходно ради заштите живота и здравља људи.bottom of page