Мађарска влада тражи оставку Вере Јурове

Влада Мађарске тражи оставку потпредседнице Европске комисије Вере Јурове због „увредљивих јавних изјава о демократији у Мађарској". Званична Будимпешта је саопштила да ће прекинути све политичке контакте са њом.


Мађарски премијер Виктор Орбан је осудио коментар Јурове о „болесној демократији” у Мађарској и немогућности Мађара да формирају независно мишљење.


Потпредседница ЕК задужена за вредности и транспарентност изјавила је у интервјуу за Шпигл да "Орбан воли да каже да гради либералну демократију, али да би она рекла да он гради болесну демократију”.


„У мађарским медијима тешко да постоји било каква критика на рачун владе, тако да велика већина Мађара можда више неће моћи да формира слободно мишљење”, рекла је Јурова у интервјуу објављеном 25. септембра.


Орбан је у писму председници Комисије Урсули фонд дер Лајен истакао да изјаве Јурове „нису само директан политички напад на демократски изабрану владу”, него и да су „понижавајуће и за земљу и њен народ".


„Изјаве су у супротности са улогом Комисије као неутралне и објективне институције... Њима се флагрантно крши принцип искрене сарадње и спречава сваки значајан дијалог Мађарске и потпредседнице Јурове”, навео је Орбан.


Мађарска влада је често била на мети критика Брисела због стања у владавини права, правосуђу и медијима, али до сада није прекидала везе ни са једним чланом ЕК.

Будимпешта је већ једном тражила оставку потпредседника ЕК Франса Тимерманса пошто је он 2017. сугерисао да су неки Орбанови коментари о америчком милијардеру Џорџу Шорошу били антисемитски.


Комисија ће ускоро објавити први извештај о владавини права у земљама чланицама. Европски парламент тражи да приступ фондовима ЕУ, укључујући фонд за опоравак од пандемије, буде условљен поштовањем владавине права. Мађарска и Пољска су запретиле да неће гласати за тај план и основале су институт који ће процењивати стање у области владавине права у земљама ЕУ, "како Будимпешта и Варшава не би биле жртве двоструког стандарда европских институција".