Мађарска војска добила новог заповедника

Министар одбране Тибор Бенко именовао је генерал-мајора Ромулуса Русина-Сендија за начелника Генералштаба Оружаних снага Мађарске, на састанку одржаном у Секешфехервару.


Ромулус Русин-Сенди ће на овом положају заменити генерал-пуковника Ференца Керема, кога је министар разришио дужности прошле недеље, на његов захтев. Током дугогодишње службе, Керем је реализовао процес раздвајања мађарске војске од Министарства одбране и преселио њено седиште у Секешфехервар, а такође је спровео и реформу Оружаних снага. Керемов мандат требало је да траје до 15. маја 2023. године.


Обраћајући се официрима, Бенко је похвалио Керема за његова достигнућа у развоју Оружаних снага од 2018. године до данас. Рекао је да ће Керем убудуће бити на служби у мађарској дипломатији.


Његов наследник Ромулус Русин-Сенди рођен је у Мишколцу 1973. године. Дипломирао је на Националном универзитету за одбрану "Миклош Зрињи" 2010. године. Магистрирао је на стратешким студијама, на Ратном колеџу америчке војске 2014. године.


Русин је војну каријеру започео у мађарској војсци 1995. године, где је служио на различитим командним местима између 2014. и 2019. године. Радио је у Министарству одбране, на разним функцијама, од 2019. године.