Мађарска гради фабрику вакцина

„Једини разлог што сада нисмо у невољи јесте то што нам се у новембру огласио аларм, када смо започели разговоре о набавци вакцина изва ЕУ", каже Виктор Орбан и најављује изградњу фабрике мађарских вакцина против короне. Мађарска је, како истиче, добила критике и од мађарске и од међународне левице иако би јој, каже он, требало честитати што је рано препознала невољу и донела благовремене одлуке.


Дебрецин

Мађарска је наручила укупно 13 милиона доза западних и 3,5 милиона доза источних вакцина, што је довољно да се вакцинише 16,5 милиона људи, рекао је Орбан, објашњавајући за Радио Кошут да је и Мађарска морала да буде спремна на могућност несташице вакцина. „Тих 16,5 милиона вакцина било би довољно за имунизацију свих Мађара у земљи свету“, додао је он.


Орбан је такође рекао да Мађарска развија сопствену вакцину против корона вируса и гради фабрику вакцина у Дебрецину, на истоку земље. Влада је такође постигла договор са Израелом о изградњи фабрике у тој земљи, чиме је створена могућност да за годину дана постане самодостатна када реч о производњи вакцина.


Што се тиче рокова за потенцијално поновно отварање земље, премијер је рекао да је кључно питање да ли ће вакцине које се тренутно користе бити ефикасне против будућих мутираних верзија вируса: „Ако је одговор на то позитиван, онда можемо ускоро поново да отворимо земљу, али ако одговор буде негативан, то ће значити да смо се нашли у потпуно новој ситуацији“, рекао је он.


Орбан је рекао да се очекује да ће наредна седмица бити најтежа од почетка пандемије у Мађарској. Трећи талас ће, по њему, бити јачи од претходна два, а наредни период обележиће праћење бројева нових случајева заразе и информација о томе да ли болнице имају довољно опреме и особља да преброде врхунац овог таласа епидемије. Такође ће, како је рекао, бити улагани напори за набавку вакцина и мотивисање људи који се пријављују за вакцинацију.