top of page

Мађарска дала Украјини 67 милиона евра

Мађарска подржава Украјину и њој суседне земље, погођене тамошњим ратом, и залаже се да оне добијају више средстава од Светске банке. Међутим министар финансија подсећа да су суседи Украјине, укључујући и Мађарску, морали да сносе финансијска оптерећења везана за рат, што друге земље нису.Мађарски министар финансија Михаљ Варга је, према саопштењу министарства, у Вашингтону рекао да је Мађарска је већ дала више од 28 милијарди форинти (67 милиона евра) помоћи Украјини. Он је на то скренуо пажњу након састанка са лидерима Светске банке, поводом годишњих састанака те организације.


На састанку са Аном Бјерде, потпредседницом Светске банке за Европу и централну Азију, разговарало се о економским ефектима руско-украјинског рата и подршци Украјини. Министарство је навело да Варга наглашава потребу да се приоритет стави на енергетску безбедност региона и развој његових транспортних односа. Напоменуо је да је Мађарска пружила значајну помоћ Украјини и примила око милион украјинских избеглица. Он је додао да су суседи Украјине, укључујући Мађарску, морали да сносе финансијска оптерећења везана за рат, што друге земље нису.


Варга је у разговору са Еленом Бурганском, потпредседницом Међународне финансијске корпорације, рекао да Мађарска подржава Украјину и њене суседне земље погођене ратом, да добију више средстава од Светске банке. Он је рекао да је Мађарска спремна да своје компаније са добрим везама и искуством у региону ангажује на обнови Украјине.


Додао је да реконструкција такође треба да укључи развој Закарпатског региона западне Украјине, у коме живе етнички Мађари. Варга и Бурганскаиа су такође размотрили програм Светске банке која има за циљ ублажавање миграционог притиска, пружањем помоћи и спровођењем развоја тамо где се појаве проблеми, саопштило је министарство.

Comments


bottom of page