Мађарска данас дочекује и испраћа папу

Папа Фрања борави данас у Мађарској, како би затворио велики међународни конгрес католика. Он се, накратко, срео и разговарао са председником Јаношем Адером, премијером Виктором Орбаном и његовим замеником Жолтом Шемјеном.Поглавар Римокатоличке цркве у Будимпешти борави само неколико часова, а затим путује у Словачку, где ће током пет дана обићи четири града.


„Настављамо путовања, а то је веома важно, јер можемо да пренесемо наше речи и поздраве људима“, рекао је папа новинарима током лета за Будимпешту. На питање о својој недавној операцији дебелог црева, папа Фрања је рекао да се осећа добро.


На аеродрому у Будимпешти папу Фрању дочекали су потпредседник Владе Мађарске Жолт Шемјен, кардинал Петер Ерде и мађарски бискупи. Насмејани папа кратко је махнуо деци која су стајала у реду да га поздраве, пре него што је ушао у аутомобил који га је одвезао до центра Будимпеште. На Tргу хероја, папа је служио свету мису, у присуству преко сто хиљада верника из Мађарске и земаља у окружењу.


Медији у Будимпешти пишу о тихом незадовољству државног врга и дела јавности, што папа у Мађарској борави само неколико часова, за разлику од Словачке, где ће одсести неколико дана. Таква његова одлука доводи се у везу са неслагањем са политиком мађарског премијера Орбана по питању масовних илегалних миграција и права појединих мањинских групација.