Мађарска дипломатија у служби економије

Мађарска спољна политика фокусирана је на промоцију економских интереса земље, а циљ дипломата ће у наредном периоду бити да привуку што више инвестиција у своју земљу, изјавио је министар спољних послова Петер Сијарто на састанку са мађарским амбасадорима."Наша спољна политика усмерена је ка економији, поготово у време када велике фирме смањују производњу услед пандемије", нагласио је Сијарто, додајући да ће неке компаније вероватно преструктурирати и рационализовати своје пословање након кризе. То, како рекао, пружа „огромну прилику за Мађарску, која ће настојати да убеди такве компаније да преселе пословање овде".


Сијарто је мађарску спољну политику назвао „уравнотеженом и патриотском“. Њен циљ је, према његовим речима, да привуче технолошке инвестиције са истока, а не само са запада. "Док је Мађарска лојалан савезник Европске уније и НАТО-а, њена спољна политика неће бити ограничена на уско поље", рекао је мађарски министар.


Он је позвао дипломате да се "и даље снажно залажу за интересе Мађарске и Мађара" и захвалио им се за њихов "надљудски напор на сузбијању епидемије корона вируса у земљи".


"Осигуравање да Мађарска има опрему за превазилажење кризе изазване првим таласом епидемије, није мали подвиг", рекао је Сијарто, који је амбасадорима посебно захвалио на помоћи у превозу Мађара који су се затекли у иностранству током пандемије.