Мађарска добила прву жену председника

Мађарски парламент је данас за председницу државе изабрао Ката-лин Новак, сарадницу премијера Орбана. Бивша министарка за поро-дичну политику је прва жена на функцији председника Мађарске.За избор 44-годишње Новакове, која је уједно до сада и најмлађи шеф мађарске држа-ве, гласало је 137 посланика, а 51 је био против. Њен противкандидат је био економиста Петер Рона, кога је предложила опозиција.


Функција председника Мађарске је углавном церемонијалне природе, а Новакова је била кандидат владајуће коалиције Фидес-КДНП, која је избром претходног пред-седника Јаноша Адера, високог функционера Фидеса, прекинула ранију праксу да шеф државе буде ванстраначка личност.


Избор председника обављен је свега три недеље уочи парламентарних избора, на којима Орбана очекује тешка борба за четврти узастопни мандат премијера.


Критичари нове конзервативне председнице осуђују њено залагање за политику против припадника ЛГБТ популације, уочи референдума о промени пола који ће такође бити одржан 3. априла.


Председник Србије Александар Вучић упутио је данас честитку новоизабраној пред-седници Мађарске: "Од срца Вам честитам на избору за председницу Мађарске, уз жеље да ову изузетно одговорну функцију вршите са доследношћу и озбиљношћу са којима сте обављали и све претходне важне и захтевне дужности", наводи се у честитки Вучића. Он је поручио да ће Србија остати снажан, поуздан и искрен партнер Мађарске будући да се, истакао је, односи две земље заснивају на међусобном уважавању, дубоком разумевању и пријатељству наших народа.

Вучић је рекао да политика премијера Виктора Орбана и његових сарадника, као и однос нашег међусобног поштовања, представљају гарант даљег развоја Србије и Мађарске, али и подизање односа две земље на још виши ниво.

"Поштована председнице Новак, желим да искористим ову прилику да изразим наду у Вашу скору посету Србији. Још једном Вам честитам на избору, уверен у изузетну предстојећу сарадњу на добробит свих наших грађана", додаје се у честитки Вучића.