Мађарска добија најскупљи гас у историји

Мађарска је једина држава чланица Европске уније која је спремна да плати у рубљама наставак испоруке руског гаса. Премијер Виктор Орбан рекао је на конференцији за новинаре да „ако Руси желе плаћање у рубљама, ми ћемо платити у рубљама“.Други лидери Европске уније одбили су захтјеве Владимира Путина да плати у руској валути након његовог упозорења да ће у супротном смањити испоруке Европи. Украјинско министарство спољних послова критиковало је одлуку мађарске владе, класификујући је као „непријатељски став“ према Украјини.


Западне санкције су озбиљно угрозиле вредност руске рубље, а реагујући на то, Путин захтева да они који купују гас, овај енергент плаћају у руској валути. Остатак Уније је одбио његов предлог, пошто је раније договорено да исплата буде у еврима.


Орбанова влада је нагласила да, ако Мађарска има приступ руском гасу, енергетски ресурси земље остају сигурни, а смањење цена комуналних услуга може остати на снази. Из тог разлога се залагао против потенцијалних санкција ЕУ на увоз руске енергије.


Док је раније тврдио да је руски гас јефтинија алтернатива другим опцијама, премијер Виктор Орбан сада каже: „Није ствар у томе да руски гас имамо по бољој цени, већ да руског гаса буде у Мађарској”. Статистика говори да руски гас сада кошта Мађарску три пута више него до сада и да је тренутно најскупљи откад га ова земља увози.


Све остале земље ЕУ, као и Г7, одбиле су Путинове захтеве да плаћају у рубљама. Такав вид плаћања би стабилизовао руски девизни курс, што би био велики успех за Русију, с обзиром на то да она тренутно нема приступ половини својих девизних резерви због западних санкција. Стога би плаћање у рубљама, сматра Брисел, било у супротности са постојећим санкцијама ЕУ Русији.