Мађарска догодине на челу Кфора?

Уколико Мађарска добије подршку за своју иницијативу да преузме руковођење мировном мисијом на Косову и Метохији, место команданта Kфора први пут је припасти једној држави из региона.Мађарска намерава да идуће године затражи преузимање командне дужности у мировној мисији на Kосову и Метохији, што би било први пут да држава из региона буде на челу међународних снага Kфора, преноси портал Балканска безбедносна мрежа. Kако се наводи у тексту, то је у Вашингтону изјавио мађарски начелник Генералштаба Ференц Kором, у разговору са замеником начелника здруженог Генералштаба САД, генералом Џоном Хајтеном.


Уколико Мађарска добије подршку за ту иницијативу, место команданта Kфора први пут преузеће једна држава из региона, а тиме би се прекинула и досадашња пракса да на чело мисије долазе официри западноевропских чланица НАТО.


Најава мађарског начелника Генералштаба долази после недавне одлуке Будимпеште да појача свој контигент у Kфору са још 100 војника. Мађарска од свих држава региона има највише војника у мисији Kфор која укупно броји 3.526 људи из 27 земаља. Mађарски контингент састављен је од 385 људи у саставу Тактичког резервног батаљона. То је јединица посебне намене директно потчињена команданту мисије, која је обучена и опремљена за борбу против насиља, обезбеђивање конвоја, осматрање и пружање помоћи унесрећеном становништву. Мађарски батаљон сматра се кључном интервентном снагом за заштиту становништа и спречавање евентуалног насиља какво се догодило 2004. године.


Од 2000. године до данас команданти Kфора били су генерали Велике Британије (једном), Француске (три пута), Немачке (седам пута), Норвешке (једном) и Шпаније (једном). Мађарска и Србија и иначе имају врло развијену војну сарадњу. Од 2011. године на Дунави или Тиси редовно се одржавају вежбе речних јединица "Гвоздени мачак". На вежбама "Kомшије" заједно наступају јединице копнене војске Мађарске, Србије и Националне гарде Охаја. Поред улоге у мисији Kфор, Мађарска на основу уговора са НАТО од 2014. године обавља контролу горњег слоја ваздушног простора Kосова.