Мађарска значајно смањује број азиланата

Већина прошлогодишњих тражилаца азила у Мађарској, била је млађа од 18 година, а тај статус затражило је укупно 500 особа. Од тог броја, азил је одобрен за 60 људи.

Према писању листа "Непсава", број страних држављана који су прошле године добили азил у Мађарској свео се на само једну шестину, у односу на 2018, када је азил одобрен за 367 људи. И тај број, међутим, представља велики пад у односу на годину дана раније.


Према информацијама Генералне дирекције за странце, тражиоцима азила може бити одобрен неки од следећих статуса: избеглица, супсидијарна заштита; привремена заштита, одбијање пријаве у целости и окончање поступка. Како пише лист, најдрастичнији пад у погледу броја одобрених азила је код оних који су добили супсидијарну заштиту.


Mађарске власти су статус избеглица одобриле за 22 особе, док је привремену заштиту добило 7 људи. Већина особа са овим статусима су из Авганистана, Сирије и Ирана. Премијер Виктор Орбан објаснио је да су особе о којима је реч углавном деца и жене, који се заустављају на граничним прелазима, "љубазно куцају на врата и објасне да им треба заштита".