top of page

Мађарска за већу помоћ неразвијенима

Ако развијене земље не понуде ефикасније програме помоћи земљама у невољи, појављиваће се све већи таласи масовних миграција, од којих ће већина утицати на Европу, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто на конференцији Уједињених нација у Женеви.


Петер Сијарто

Осим што има последице на јавно здравље, пандемија има и озбиљан утицај на глобалну трговину и економију, рекао је Сијарто на петој Конференцији УН о најмање развијеним земљама. Највећи утицај осећају најмање развијене земље, јер су оне најугроженије, додао је он.


Пандемија је такође појачала факторе који покрећу масовну миграцију, што би, рекао је, могло довести до "зачараног круга" миграната који даље шире вирус, а то би онда могло присилити још више људи да напусте своје домове. Министар је нагласио важност пружања помоћи на местима где је то потребно, уместо стварања проблема тамо где их нема.


Ако развијене земље не понуде ефикасније програме помоћи земљама у невољи, појављиваће се све већи таласи масовних миграција, од којих ће већина утицати на Европу, рекао је Сијарто и додао да ризик од тога расте због ситуације у Авганистану.


Што се тиче подршке Мађарске земљама у кризи, Сијарто је рекао да је влада прошле године потрошила више од 400 милиона долара на међународне развојне програме. То значи да је премашила циљ да потроши 0,25 одсто свог БДП-а на развојну помоћ до 2025. године, рекао је он.


Сијарто је такође напоменуо да је Мађарска испоручила око 1,6 милиона доза вакцина против ковида у најмање развијене земље.


Мађарски министар ће се данас састати са новим замеником генералног директора Светске трговинске организације и шефом Међународног комитета Црвеног крста.

Comentários


bottom of page