top of page

Гуљаш: Путовања само уз билатералне договоре

Неопходни су преговори са Аустријом пошто су правила за улазак у ту земљу у вези с вакцинацијом руском вакцином Спутњик нејасна, оценио је шеф Кабинета мађарског премијера, министар Гергељ Гуљаш, и најавио иступање Мађарске из заједничког програма набавке вакцина ЕУ.


Гуљаш је на конференцији за штампу рекао да постоје неслагања између званичног обавештења и изјаве министра здравља Аустрије Волфганга Микштајна. Подсетио је да на званичном сајту Аустрије стоји да је имунизација услов за улазак из Мађарске у Аустрију, док министар Микштајн, указује Гуљаш, каже да се прихватају само вакцине одобрене од Светске здравствене организације и Европска агенције за Спутњик, додаје, нема такву дозволу, и према његовим речима било би чудно да се не прихвати, према досадашњим истраживањима, најефективнија вакцина.

Како Гуљаш полази од тога да Зелени пасош ЕУ неће бити спреман за примену пре јула, истиче да само билатерални договори могу обезбедити слободу путовања. Пренео је даље да ће Мађарска иступити из програма заједничке набавке вакцина ЕУ, наводећи да ће његова земља до краја 2022. имати на располагању више од десет милиона доза вакцина, те додао да се смањује спремност на вакцинацију.

У Мађарској је до сада 4,8 милиона грађана вакцинисано, од којих је 2,8 милиона добило и другу дозу вакцине. Министар је најавио да ће петомилионитом дозом, која ће бити дата до викенда, мађарски премијер Виктор Орбан објавити даља попуштања епидемиолошких мера.

Comentarios


bottom of page