Мађарска инвестира у излаз на море

Мађарска компанија Адриапорт стекла је 32 хектара земље и концесију за управљање 300 метара обале у близини Жавља, седам километара удаљеног од Луке Kопер.Мађарска компанија Адриапорт купила је тршћанска предузећа Aquila и Seastock, а са њима и 32 хектара земљишта уз море, на ком Мађари планирају да изграде нови лучки терминал, пише SEEbiz. Занимљиво је да мађарска компанија носи исто име као и пројекат којим су Чеси још 1967. планирали да саграде 410 километара дуг тунел и железничку пругу до Јадранског мора, као и острво у овом мору.


Земљиште на којем ће нићи нови терминал налази се у индустријског зони Жавље, у општини Миље код Трста. Реч је о терену на ком се још налазе рафинеријска постројења и нафтни резервоари, а Мађари ће само за санирање тог подручја морати да издвоје око 100 милиона евра, док у овом тренутку још увек није јасно колико ће их коштати градња целог терминала.


Мађари су овом трансакцијом добили 300 метара дугу обалу и државну концесију за управљање на 60 година. Планирана изградња вишенаменског логистичког терминала у близини Жавља угрожава конкурентски положај луке Kопер, удаљене само седам километара, пише љубљански Дневник.


Подсећања ради, Мађари су се окренули Трсту након што је Орбан пре две године, у време владе Марјана Шареца која није била наклоњена Орбановом режиму као актуелна словеначка влада Јанеза Јанше, морао да одустане од учествовања у највећем словеначком инфраструктурном пројекту градње другог колосека између Kопра и Диваче, који би требало да повећа конкурентност копарске луке, преноси SEEbiz.


Очигледно ћемо на делу имати три комбинације које ће средњу Европу повезати са јадранским лукама. Једна је поменута пруга Дивача-Kопер која води у Луку Kопер, други је најављена мађарска комбинација са Трстом, а трећи је низинска пруга од Загреба према Ријеци коју у својим плановима имају кинески инвеститори. Нажалост, ова последња варијанта далеко је најспорија у реализацији па је Ријека заправо најугроженијима мађарским стратешким потезима, оцењује SEEbiz.