top of page

Мађарска испитује израелски модел борбе против пандемије

Ефикасно управљање кључно је за успешну борбу против пандемије корона вируса, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан у Јерусалиму. Он се састао са својим израелским колегом Бењамином Нетанјахуом и чешким премијером Андрејем Бабишом у хотелу "Краљ Давид", како би договорили о даљој сарадњи на заустављању пандемије.Орбан је рекао да је посетио Израел како би сазнао како је та земља постала „светски шампион у борби против пандемије" и како би Мађарска могла да следи њен пример. Он је похвалио „живо пријатељство“ између Мађарске и Израела и напоменуо да је трговина у оба смера наставила да расте чак и прошле године, када је глобална трговина нагло пала за неколико поена.


Орбан је подсетио да су две владе промовисале израелски инвестициони пројекат за производњу респиратора у Мађарској: „Сазнали смо да је у време пандемије боље бити добављач него купац“, рекао је.


Виктор Орбан је рекао да је данашњи свет препун неизвесности, позивајући се на широко распрострањено гледиште да ће се глобална заједница суочити са низом пандемија. Нетанјаху је истакао да Мађарска треба да учествује у међународним напорима у Израелу, на плану развоја нових вакцина и лекова. Стране су се сагласиле да се Мађарска придружи израелској иницијативи за увођење „зелених сертификата“ за оне који су вакцинисани против корона вируса.

Коментарі


bottom of page