Мађарска и даље при ставу да руски гас плаћа у Рубљама

Мађарска може да плати руски природни гас без кршења ЕУ санкција наметнутих Русији, рекао је министар иностраних послова Петер Сијарто као одговор на раније упозорење председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.


Раније ове седмице премијер Виктор Орбан рекао је да је Мађарска спремна да плати руски гас у рубљама ако то буде потребно, али је Урсула фон дер Лајен рекла да би то било у супротности са санкцијама уведеним Москви због њене инвазије на Украјину, преноси.


Уговори између грана државне електропривреде MVM групе CEEnergy и руског енергетског гиганта Gazprom PJSC Gazpromexport омогућавају плаћање испорученог гаса према захтеву добављача, написао је Сијарто на свом Фејсбук профилу.


Мађарска влада је прошле недеље саопштила да је спремна да плати у рубљама за руски гас, разбијајући редове са ЕУ која је тражила јединствен фронт у супротстављању захтеву Москве за плаћањем у руској валути. Руски председник Владимир Путин упозорио је Европу да ризикује смањење испорука гаса, ако не плати у рубљама.


С обзиром на то да је прошло неколико недеља од пристизања рачуна, из Европске комисије раније су коментарисали да би они који имају уговоре који захтевају плаћање у еврима или доларима, требало тога и да се држе.