Мађарска и даље у колективном карантину

Границе мађарске према спољном свету и даље ће бити затворене, одлучила је влада у Будимпешти. Туризам и угоститељство у колапсу.


Мађарска влада је по други пут продужила рок важења уредбе која предвиђа да страни држављани могу да уђу у земљу само у посебним случајевима, када је то оправдано, док држављани Мађарске који се враћају из иностранства морају да бораве у самоизолацији.


Ова уредба донета је као једна од мера против епидемије корона вируса, а уједно подразумева и наставак граничне контроле, чак и према земљама у оквиру Шенгенске зоне. Туризам, који је Мађарској доносио велики годишњи новчани прилив, овим је практично угашен, због чега је велики број хотела и ланаца апартмана затворен.


Мађарска је била једна од првих земаља које су јесенас увеле затварање граница за странце, због чега је Влада у Будимпешти често била на мети критика из иностранства, као и од стране домаће опозиције, имајући у виду да је број заражених вируса короном у Мађарској у протеклом периоду био далеко већи него у околним земљама.