Мађарска и Пољска уложиле вето на буџет

Мађарска и Пољска блокирале су успостављање фонда ЕУ за опоравак од коронавируса, у износу од 750 милијарди евра, због противљења повезивању фондова ЕУ с поштовањем владавине права.


Амбасадори ЕУ нису могли да постигну неопходан консензус због резерви које су изразиле две државе чланице, рекао је портпарол немачког председавања Саветом ЕУ.

Портпарол мађарске владе Золтан Ковач потврдио је да је Будимпешта уложила вето на заједнички буџет ЕУ: "Мађарска је, као што је премијер Виктор Орбан упозорио, уложила вето на буџет, јер не можемо да подржимо пројекат у његовом садашњем облику који повезује оцењивање владавине права са одлукама о буџету", написао је Ковач на Твитеру.

У ЕУ наглашавају да се Мађарска и Пољске не противе ”суштинском споразуму” будућег заједничког буџета, постигнутом крајем јула на састранку лидера ЕУ у Бриселу, а који за наредни седмогодишњи период, заједно са фондом за опоравак, износи 1.824 милијарде евра.

Напомиње се да је неопходно што пре постићи свеобухватан договор како би што пре дошло до имплементације средстава неопходних за отклањање последица пандемије Ковид-19 на економију ЕУ.