Мађарска и Србија уз помоћ ЕУ граде лечилиште на Стражилову

Пројекат се спроводи у оквиру програма под називом "Здравствени туризам - добар туризам: Заједнички развој медицинског и здравственог туризма у прекограничној регији Мађарске и Србије", који финансира Европска унија (ЕУ).На самом врху Фрушке горе, на Стражилову, могао би да никне нови хотел, у функцији лечилишта. Наиме, Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Новог Сада, расписао је тендер за услуге израде идејног пројекта за хотел, односно лечилиште на Стражилову у Сремским Kарловцима.


Пројекат се спроводи у оквиру програма под називом "Здравствени туризам - добар туризам: Заједнички развој медицинског и здравственог туризма у прекограничној регији Мађарске и Србије", који финансира Европска унија (ЕУ). Kако се наводи на сајту програма Health-Tour, главни циљ овог програма је побољшање економије пограничног региона привлачењем вец́ег броја туриста из суседних земаља централне Европе на дуже боравке.


Циљ је, додаје се, заједнички развој туризма заснован на здравственим, медицинским и терапијским туристичким потенцијалима пограничних региона Србије и Мађарске. Kако се истиче на сајту програма, капацитети здравственог и медицинског туризма пограничне регије Србије и Мађарске су одлични.


"С једне стране, ови капацитети заснивају се на високим термалним геолошким ресурсима и сходно томе, богатом капиталу минералне воде и дугој традицији коришц́ења исте у терапеутске сврхе. С друге стране, они се заснивају на високом нивоу медицинске обуке и доступности одређене врсте висококвалитетних медицинских услуга за значајно ниже цене него у другим земљама - погодним за развој медицинског туризма у пограничном региону", наводи се на сајту програма Интеррег-ИПА ЦБЦ Мађарска - Србија.