Мађарска и Турска заједно штите границу

Министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер и његов турски колега Сулејман Сојлу потписали су данас споразум о сарадњи полицијских снага две земље на мађарским границама.


На догађају приређеном након церемоније потписивања споразума, Пинтер и Сојлу су дочекали полицајце две земље који ће чинити заједничке јединице, а мађарско министарство је саопштило да ће 50 турских полицајаца бити распоређено на прелазима Резке и Нагилак на граници са Србијом и Румунијом, преноси МТИ.


Пинтер је изјавио да су разговори о граничној сарадњи почели у новембру на међувладином састанку мађарско-турског савета за стратешку сарадњу на високом нивоу.


Два министра тада су се сагласила да је заустављање илегалне миграције, борба против кријумчарења људи и јачање граничне безбедности заједничка дужност и с тим вези Сојлу је предложио да се пошаљу турске јединице које би сарађивале на мађарским границама, наводи мађарско министарство у саопштењу.


Пема споразуму, Мађарска и Турска ће такође разменити техничка знања о борби против сајбер криминала и злочина повезаних са дрогом, а Пинтер је захвалио турском министру унутрашњих послова на помоћи на очувању мађарске и европске безбедности.


Сојлу је напоменуо да је Турска учествовала у сличној акцији са српским властима 2019. године и да су тада турски полицајци допринели хапшењу стотина илегалних миграната и заплени великих количина дроге и оружја. Он је изразио наду да ће и резултати сарадње са Мађарском бити пођеднако добри.