"Мађарска крива за притварање миграната"

Европски суд правде саопштио је да је Мађарска прекршила законе ЕУ намењене заштити осетљивих група миграната и избеглица, тиме што их је, како је наведено, спречила да остваре своје право да се пријаве за азил и тако што их је незаконито притварала у транзитне зоне на граници са Србијом.


„Суд сматра да Мађарска није испунила своју обавезу да обезбеди ефикасан приступ поступку за одобравање међународне заштите“, наводи се у сапштењу највишег суда ЕУ. Суд је одбацио став мађарске владе да миграциона криза, током које је више милиона људи побегло с Блиског истока и северне Африке и упутило се ка Европи, представља оправдање за кршење правила ЕУ у име очувања јавног поретка.


Суд је утврдио да је Мађарска погрешила тиме што је присилно, уз помоц́ полиције, протерала особе које нису држављани ЕУ у Србију, наводец́и да нису поштована правила и гаранције ЕУ које имају за циљ да такве депортације учине хуманијим. Тврди се, такође, да је копнена граница Србије лишена било какве инфраструктуре и да Мађарска није поштовала право миграната да се пријаве за азил или да остану у земљи ограничен период времена, чак и након што им је одбијен захтев за азил.


Мађарска министарка правде Јудит Варга одбацила је пресуду, наводећи да ће Мађарска наставити да штити границе Мађарске и Европе и да ће учинити све да спречи формирање међународних мигрантских коридора, преноси АП.