Мађарска крши изборни закон Украјине?

Влада у Кијеву забранила је улазак у земљу мађарским званичницима, јер су агитовали у Закарпатју да се на локалним изборима гласа за мађарску странку.


Украјинска служба безбедности на локалним изборима у недељу није забележила ниједан случај руског мешања, што је званичник овог одељења коментарисао речима „да се то до сада још није догодило”. Изузев чињенице да је владајућа странка Слуга народа, председника Володимира Зеленског доживела велики неуспех у већим градовима, изборе су обележила два мања инцидента и један дипломатски скандал.

У украјинске изборе умешала се Мађарска, с којом Украјина годинама има проблем око Закарпатја. Мађарска прилично агресивно спроводи политичку борбу за статус Мађара у суседним државама. Дипломатски сукоб између Будимпеште и Кијева, који датира од 2017, кад је Украјина усвојила закон о образовању којим је онемогућено образовање националних мањина на матерњим језицима – обновљен је на овим изборима.

Украјинско Министарство спољних послова предало је амбасадору Мађарске протестну ноту због „политичке агитације мађарских званичника” за странку која је учествовала на изборима у Украјини. У саопштењу су навели да су мађарски званичници позивали Украјинце који живе у региону на граници с Мађарском да гласају за Странку Мађара, чиме су прекршили изборни закон те земље.

Двојици владиних званичника, од којих је један државни секретар, забрањен је улазак у Украјину. Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто назвао је одлуку званичног Кијева „јадном, патетичном и бесмисленом”, рекао да је Украјина предузела непријатељске кораке према Мађарској и већ је поздравио очекивану победу мађарских кандидата у неким локалним заједницама иако резултати тек треба да буду објављени.

Ову одлуку украјинске владе Сијарто је на посредан начин повезао с украјинским евроатлантским интеграцијама и одлуком Мађарске да блокира све кораке суседа на том путу. Иако су и друге суседне државе негодовале због закона о образовању, једино је Мађарска предузела кораке како би он био поништен.

Годину дана после увођења овог закона Украјина и Мађарска су међусобно протерале конзуле. Украјинско Министарство спољних послова прогласило је мађарског конзула у граду Берегово персоном нон грата и дало му рок од 72 сата да напусти земљу. Берегово је мало место у западној Закарпатској области, где живи око 100.000 етничких Мађара.

Украјински медији су претходно објавили снимак наводно начињен скривеном камером у конзулату у Берегову. На њему се виде људи који, како се чини, полажу заклетву Мађарској, обећавају да ће јој бити верни грађани и добијају мађарски пасош. Чује се глас особе за коју су украјински медији навели да је мађарски дипломата, који говори да би било боље да се тај снимак не појави у јавности и даје инструкције људима да на граници покажу само свој украјински пасош.

Украјински закон не дозвољава двојно држављанство. Кијев је оптужио мађарског премијера Виктора Орбана да је последњих година поделио око 100.000 пасоша мађарској мањини у Закарпатској области. На све то Будимпешта је одговорила протеривањем украјинског конзула.

Мађари у Украјини су имали проблема и током рата, када је потенцирана међуетничка нетрпељивост. На скандалозној листи имена „државних непријатеља” на сајту „Миротворац” налазе се и имена Мађара из Закарпатја са личним подацима, а забележено је и неколико убистава особа са овог пописа. На сајту украјинског парламента објављена је петиција којом се позива на колективну депортацију грађана који имају двојно држављанство, а на западној граници Украјине, према Мађарској, стациониране су и додатне војне снаге, јер се Кијев плаши отцепљења.