Мађарска купује ракетни стистем

Агенција за сарадњу из области безбедности и одбране DSCA (Defense Security Cooperation Agency) америчког Министарства одбране доставила је потребно обавештење америчком Kонгресу о могућој продаји ракета земља-ваздух AMRAAM и AMRAAM-ER Мађарској. Стејт департмент је потом донео одлуку којом се одобрава овај потенцијални посао у коме би Мађарска преко Foreign Military Sales набавила 60 ракета AIM-120C-7 и C-8 и две резервне секције за навођење ових ракета, за процењену цену од 230 милиона долара.


Влада Мађарске је, поред 60 ракета и две додатне секције за навођење, затражила да купи и четири ракете за обуку CATM-120C, потом сандуке за ракете, резервне и делове за поправке, криптографске и комунукацијске сигурносне уређаје, опрему за прецизну навигацију, софтвер, радионице за поправке, опрему за оружани систем и подршку за рачунарски софтвер, публикације и техничку документацију, испитну опрему, услуге поправки, обука особља и опрема за обуку, подршка интеграције, услуге америчке владе и извођача, услуге инжењерске, техничке и логстичке подршке и сви други елементи који се односе на логистичку и подршку програму, пише портал Tangosix.

Напоменуто је да је ова продаја подршка мађарској набавци ракетног система PVO NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System), која би пружила пуну заштиту од могућих претњи непријатељских крстарећих ракета, беспилотних летелица, хеликоптера и авиона. Kако се наводи, ова предложена продаја унапређује мађарске одбрамбене способности у одвраћању регионалних претњи и ојачава њену одбрану, а такође доприноси мађарској интероперабилности са САД и другим савезницима.

Августа 2019. године DSCA је издао обавештење о могућој продаји 180 стандардних ракета ваздух-ваздух AIM-120C-7 AMRAAM кроз програм Foreign Military Salesса, са укупним процењеним трошковима од приближно 500 милиона долара. Ове ракете би се такође користиле за ракетни систем PVO NASAMS, који је Мађарска очигледно изабрала као део компоненте своје противваздухопловне одбране, који ће заменити совјетске модернизоване системе PVO 2K12 Kub.

Ракету AMRAAM-ER развила је америчка компанија Rautheon и представља варијанту бродске противваздухопловне ракете RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM) на којој је интегрисана радарска глава за самонавођење ракета ваздух-ваздух AIM-120C-7 и C-8. На тај начин је повећан домет ракета ракетног система PVO NASAMS са 25 км по даљини када се користе обичне ракете AIM-120C, на 40 км. Полигонска испитивања ове ракете спроведена су у Норвешкој 2016. године а њихова серијска производња започела је прошле године. Први и за сада једни познати наручилац ових ракета за систем NASAMS је 2019. године постао Kатар па би Мађарска била други корисник у свету.

Да Мађарска има намеру да набави нови систем ПВО, објавио је још 11. фебруара 2019. министар иностраних послова Петер Сијарто који је, на заједничкој конференцији за новинаре са државним секретаром САД Мајклом Помпеом, изјавио да постоји план набавке система средњег домета америчке производње и то за милијарду долара.


Према информацијама портала Tangosix, Мађарска набавља верзију NASAMS 2, а осим лансера ту су и радари Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel, као и ракете AMRAAM и AMRAAM-ER. Уз примену ракета AIM-120C AMRAAM домет система износи 15 км по висини и 25 км по даљини. NASAMS су заједнички развили норвешка фирма Kongsberg и амерички Raytheon и то првенствено за потребе норвешке војске. Од 2004. године га користи и војска САД и то за непосредну ПВО Вашингтона. Такође систем је за сада извезен у Чиле, Финску, Холандију, Индонезију, Kатар, Литванију, Оман и Шпанију а Аустралија и Индија планирају његову набавку. Заинтересованост за куповину NASAMS-а показала је и Хрватска.