Наставак инвестирања у област одбране

Влада у Будимпешти потврдила је да ће модернизација оружаних снага бити настављена куповином серије нових турбомлазних авиона. Такође, влада планира да уложи 13,5 милиона евра на базу Института за одбрамбене иновације у Сегедину.Војна ваздушна флота биће проширена са 12 лаких турбомлазних авиона L-39NG до 2024. године, потврдила мађарска је влада на својој Фејсбук страници. Осам авиона користиће се за обуку пилота, а остали ће обављати извиђачке задатке.


„Изграђујемо националне одбрамбене снаге које ће гарантовати мир и безбедност Мађарске“, додаје се у објави.


Нешто раније је објављено да влада планира да потроши 5 милијарди форинти (13,5 милиона евра) на базу Института за одбрамбене иновације у Сегедину. Министар за иновације и технологију Ласло Палковић је рекао да ће 3 милијарде форинти отићи за изградњу објекта од 3.000 квадратних метара, док ће остатак новца бити искоришћен за опремање института. База ће се, како је истакао, фокусирати на ласерска и истраживања у области молекуларне биологије, која су већ у току на Универзитету у Сегедину. Очекује се да ће база бити завршена у другом кварталу 2025. године, рекао је министар.


Друга база института планирана је у Залаегерсегу, у западној Мађарској, а биће фокусирана на опрему, као што су акумулатори, дронови и возила, као и испитивања и сертификације.