Мађарска купује 12 чешких авиона

Секретар комесаријата мађарске владе за развој одбране Гашпар Марот, најавио је да ће Мађарска за своје одбрамбене снаге набавити 12 чешких авиона. Реч је о школско-борбеним авионима Л-39НГ. Како је пренео мађарски портал Портфолио, осам авиона користиће се за обуку пилота, а четири као извиђачи.


Марот је такође изјавио да ће се развој извиђачке варијанте Л-39НГ одвијати у оквиру заједничког чешко-мађарског пројекта истраживања и развоја. Такође је октрио и да ће наручени авиони почети да стижу у Мађарску 2024. године.


Интересовање за нову генерацију чувеног Албатроса Мађарска је показала још 2020. године. Авион је презентован мађарском ратном ваздухопловству у ваздухопловној бази Kечкемет новембра исте године, а на другом прототипу извршена су тада три лета са мађарским пилотима.


Претходно је у јуну 2020. произвођач Л-39НГ, компанија Aero Vodochody променила и власника – 100 посто акција преузела је холдинг компанија AERO Investment Partners Zrt, која је регистрована у Мађарској и која представља заједнички подухват чешке компаније AERO International s.r.o. која је део групе OMNIPOL, и познатог мађарског бизнисмена Андраша Томбора.


Ратно ваздухопловство Мађарске већ је било корисник старе генерације Албатроса. У периоду од 1993. до 2009. у његовом саставу се налазило 20 примерака у варијанти Л-39ЗО који су добијени као поклон од Немачке. Мађарска је након тога, између 2007. и 2010. године, своје војне пилоте обучавала на изнајмљеном Л-159Б АЛЦА.


Мађарска би требало да постане четврти корисник Л-39НГ. Сенегал би ове године требало да добије први од четири примерка која су наручена још априла 2018. Децембра 2019. године чешка фирма ЛОМ Праха (у власништву чешког Министарства одбране) је такође наручила четири (са опцијом за још два), а потом је фебруара прошле године Вијетнам наручио 12 авиона. Преговори Гане за набавку шест Л-39НГ вредних нешто преко 111 милиона долара су, на притисак САД за сада обустављени. У Европи је интересовање за Л-39НГ показала и Словачка којој је понуђено осам авиона.