Mодернизација мађарске борбене фолте

Поводом предстојеће модернизације флоте борбених авиона Грипен Ратног ваздухопловства Мађарске, секретар Комесаријата мађарске владе за развој одбране Гашпар Марот, говорио је за мађарски портал Портфолио. Он је изнео детаље тог процеса и откриокако би могао тећи даљи развој борбене авијације мађарских Одбрамбених снага.Мађарски Грипени биће доведени на ниво MS20 Block 2, дораде ће претрпети радар (на стандард PS-05/A Mk4), системи за комуникацију и идентификацију (проширење функционалности Link 16 и увођење IFF NATO Mode 5), а биће интегрисано и ново наоружање, пре свега ракете ваздух-ваздух и вођене бомбе.


За сада је потврђено да је потписан уговор за ракете ваздух-ваздух малог домета IRIS-T, а Гашпар Марот је изјавио и да је одобрен процес набавке вођених бомби GBU-49, као и ракета ваздух-ваздух средњег домета Метеор. Додао је да се још увек дефинише начин финансирања. Такође, модернизацијом је дефинисано да ће пилоти на кацигама добити системе за приказ информација и нишањење. Марот је открио да се тренутно са израелским Елбитом воде преговоре око набавке HMS (Helmet Mounted System) TARGO II.


Посебно је интересантно оно што је мађарски секретар имао да каже о будућности борбене компоненте Ратног ваздухопловства Мађарске. Иако још увек није донета одлука, садашњи војни планови подразумевају формирање још једне ескадриле борбених авиона, а та јединица би такође могла бити опремљена Грипенима (могуће новом генерацијом Грипен Е и F, прим. аутора), пошто би, према мишљењу Марота, то био краткорочно логичан избор јер би избор новог типа летелице захтевао дуготрајније планирање. Споменуо је и F-35 као једини могући избор авиона 5. генерације, али да, када се гледа однос цене и корисности, тај авион можда није најбољи за задатке које извршавају мађарске ваздухопловне снаге.


Нови тип борбеног авиона се не би купио и због тога што се у периоду између 2030-2040. очекује технолошки скок, а Мађарска тренутно испитује могућност да се придружи развоју борбеног авиона 6. генерације. Kако је наведено, ови пројекти се још увек прате како би се тачно разумело који су правци развоја, и шта се ново добија у односу на постојеће системе. У питању су наравно европски пројекти, француско-немачко-шпански NGF (у оквиру програма FCAS) и британско-италијанско-шведски Team Tempest, рад на овим пројкетима требали би да дају конкретне резултате до периода 2035-2040.


Портфолио подсећа да је у Мађарској успостављање ваздухопловне индустрије, како војне тако и цивилне, у току. Kомпанија Airbus отвара фабрику делова за хеликоптере у мађарском граду Ђула, бразилски Embraer оснива истраживачки и развојни центар и производи мале лаке авионе, власник чешке фирме Aero Vodochody биће из Мађарске, а ускоро ће Мађарска са шведским SAAB-ом остварити сарадњу на пољу истраживања и развоја.