top of page

Мађарска највећи купац немачког оружја

Влада у Будимпешти је највећи купац немачког оружја, док су САД на другом месту, према недавно објављеним подацима немачког Министарства економије.


Немачка индустрија наоружања обавезала се на продају производа у вредности 22,5 милијарди евра током период 2017- 2021. Мађарска је на врху листе купаца са 2,66 милијарди евра (око 926 милијарди форинти), а следе је САД са 2,36 милијарде евра. Због природе ових послова, нема прецизних података о куповини, али се зна да је мађарска држава купила широку палету опреме, од малих ракетних бацача до тешких тенкова.


Указујући на међународне изазове и захтеве НАТО-а, Орбанова администрација је последњих година ангажована на значајној војној модернизацији, што су у више наврата истицали и највиши војни званичници, укључујући и министра одбране Тибора Бенка.


Осим нове војне опреме, она такође жели да повећа број војника по уговору и добровољаца. Према тим информацијама, око 400 људи се управо пријавило за волонтерски програм, после обећања владе да ће они који наврше пола године такве службе, на факултетима добити плус 32 поена (64 за оне који волонтирају годину дана), што је већи број поена него за положени језички испит средњег нивоа.

Комментарии


bottom of page