Мађарска најгласнији критичар ембарга

Европска комисија ће настојати да подржи Мађарску у јачању њене нафтне инфраструктуре, њених капацитета за складиштење и прераду нафте, изјавио је данас портпарол Комисије Ерик Мамер. Мађарски премијер Виктор Орбан и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен разговарали су синоћ током вечере у Будимпешти у понедељак о улагању у унапређење мађарске нафтне инфраструктуре, рекао је Мамер на конференцији за медије.„Оно што је изузетно важно, јесте да очувамо јединство Европске уније када су у питању санкције Русији, то је колективни напор. Надамо се да ће ЕУ усвојити санкције што је пре могуће”, додао је он, алудирајући на став Мађарске која је против ембарга ЕУ на руску нафту.


Већина земаља ЕУ подржава забрану увоза руске нафте у оквиру новог, шестог пакета санкција које имају за циљ да се казни Москва због ратовања у Украјини. За то је, међутим, потребна једногласна одлука свих земаља чланица, док је Мађарска најгласнији критичар тог предлога.


Према Мамеровим речима, Фон дер Лајен је истакла потребу јачег ангажовања како би се постигао споразум о ембаргу и најавила да ће она бити домаћин разговора о регионалној сарадњи на нафтној инфраструктури. Портпарол ЕК је одбио да каже када ће тај скуп бити одржан, напомињући да су у току техничке активности на припреми тог догађаја.


Из Јелисејске палате је саопштено данас да је француски председник Емануел Макрон такође разговарао са Орбаном, а француски министар за послове ЕУ је у засебној изјави навео да је могуће постизање споразума ове недеље. Изасланици земаља чланица ЕУ требало би да се тим поводом састану у Бриселу у среду.


Изјаве из Будимпеште, међутим, не указују на непосредан напредак у разговорима, будући да је мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто рекао да је вечера двоје лидера означила „мали корак напред”, али да треба урадити још много посла.


„Доношење овог пакета санкција уништило би нашу енергетску безбедност. Било би немогуће купити довољно нафте (из других извора) да би Мађарска и њена привреда функционисале. Све док ЕК не понуди решења за ове проблеме, Мађарска, очигледно, не може да подржи овај пакет санкција, који би био као атомска бомба бачена на мађарску економију”, поручио је Сијарто.


Орбан је прошле недеље рекао да су Мађарској потребна „огромна улагања” за модернизацију енергетског система земље.