top of page

Мађарска на суду због спорног закона

Једанаест земаља и Европски парламент придружили су се Европској комисији у спору покренутом против мађарске владе. Финска је, заједно са неколико других земаља чланица ЕУ, одлучила да се такође придружи Европској комисији у тужби против Мађарске због њеног законодавства о правима хомосексуалаца.Како је за лист Непсава навео неименовани фински дипломата у ЕУ, до сада је 12 земаља осудило политику мађарске владе у овој области. Међу државама чланицама ЕУ, то су Аустрија, Белгија, Данска, Финска, Ирска, Луксембург, Малта, Холандија, Португал, Шпанија, Шведска и Европски парламент, који су до сада формално назначили намеру да ојачају позицију ЕК у том случају, пише овај портал.


Још није извесно да ли ће се Немачка придружити као 13. земља. Према Непсави, све странке у берлинској владајућој коалицији су за тај потез. Сада је одлука на канцелару Олаф Шолцу.


Мађарски закон забрањује, између осталог, спомњање хомосексуалности, промене пола или „сексуалности ради себе“ особама млађим од 18 година. Такође, законом се ограничавају или искључују одређене невладине организације из сексуалног образовања и других школских програма. Опозиција и активисти за ЛГБТ права кажу да влада намерно меша педофилију са хомосексуалношћу, пише Индекс.


Резиме тужбе у којој Европска комисија тражи од правосуђа ЕУ да прогласи да је Мађарска прекршила своје обавезе из закона ЕУ усвајањем амандмана на закон о „оштријем поступању против преступника педофила” и „заштити деце”, објављен је у званичном листу ЕУ 13. фебруара. Само неколико дана након што је покренут поступак за кршење, 18 држава чланица ЕУ издало је заједничко саопштење. Декларација је осудила законске промене усвојене "под маском заштите деце које дискриминишу ЛГБТ особе".

Comments


bottom of page