top of page

Мађарска неће учествовати у акцијама НАТО-а у Украјини

Нацрти резолуција самита НАТО-а указују на то да ће алијанса покренути мисију подршке Украјини, али Мађарска неће слати своју војску и неће учествовати у финансирању Кијева и слању оружја, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.Према његовим речима, постоји само један начин да се заустави ескалација сукоба у Украјини – прекид ватре и мировни преговори, па је Мађарска започела "своју мировну мисију и упутила се, између осталог, у Вашингтон".


– Изнећемо и ово на самиту НАТО-а: нема решења на бојном пољу. Како је могуће да се и после две и по године то не види? Међутим, нацрти резолуција наредна три дана указују на комплетно неразумевање: НАТО ће покренути мисију подршке Украјини. Ми не учествујемо у томе, не испоручујемо оружје, не дајемо војнике, не учествујемо у финансирању – написао је Сијарто на друштвеној мрежи.


Претходно је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао да НАТО жели да повећа своју координациону улогу у испорукама оружја Украјини и обуци њених војника. Тридесет једна држава подржава ову одлуку, док Мађарска не жели и неће да учествује у томе.


Мађарско руководство је саопштило да одбија да учествује у НАТО иницијативи, страхујући од даље ескалације. Генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг рекао је да прихвата одлуку Мађарске да не учествује у мисији алијансе да координира помоћ Украјини.

Comments


bottom of page