Мађарска не жели мигранте из Авганистана

Влада у Будимпешти неће дозволити неограничен приступ мигрантима из Авганистана, рекао је државни секретар Левенте Мађар и додао да Мађарска мора бити спремна да се суочи са озбиљним проблемима миграционог притиска.


Он је истакао да је свет сведок „потпуног војног и политичког колапса Авганистана” после повлачења америчких трупа из земље, преноси МТИ.


"Када су САД објавиле да повлаче своје трупе из Авганистана, мађарска влада је рекла да наша земља треба да се осигура да не постане легло међународног тероризма или тачка за масовне миграције", казао је Мађар. Према његовим речима, влада одбија да допусти да мађарски народ трпи последице „погрешних геополитичких одлука и операција”.


Мађар је навео да Будимпешта тражи начине на које би могла да помогне онима који су радили за мађарске трупе као преводиоци или у другим својствима у последњих 20 година. Нагласио је да су САД и Мађарска војни савезници, али да је „очигледно да повлачење није требало да буде тако”.


„Оно што тренутно видимо у Кабулу и другим деловима Авганистана је застрашујуће и мислим да би могло довести до миграција и међународног тероризма који не желимо”, рекао је он и додао да Мађарска мора бити спремна да се суочи са озбиљним проблемима миграционог притиска.