top of page

Мађарска не пристаје ни на делимичне санкције за нуклеарке

Мађарска не пристаје чак ни на делимично увођење санкција руској нуклеарној енергетици, како то предлажу балтичке земље, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто."Ако би се донела одлука о санкцијама у нуклеарној области, то би значило да би безбедност испорука енергије једној земљи чланици Европске уније, Мађарској, постала конкретно сасвим немогућа у наредном периоду. Моје колеге са Балтика су питале, да видимо да ли можемо да уведемо мало санкција (руској) нуклеарној енергетици – не, не може. Такође мало, не може", рекао је Сијарто.


Према његовим речима, апсолутно је јасно да ће се у том случају свако ко жели да угрози снабдевање Мађарске енергентима наћи у ситуацији коју ће искористити.


Сијарто је подсетио да немачка влада не издаје дозволу “Сименсу” за испоруку опреме за изградњу нуклеарне електране “Пакш 2”, иако санкције нису уведене руској нуклеарној енергетици.


Литвански министар спољних послова Габријелијус Ландсбергис раније је предложио постепено увођење санкција руској државној корпорацији “Росатом” или увођење санкција Русији у области нуклеарне енергије, али да се да две године за завршетак уговора, укључујући и за изградњу нових блокова нуклеарне електране “Пакш” у Мађарској, преноси Спутњик.

Comments


bottom of page