Мађарска не прихвата финансијски план ЕУ

Предлог финансијског оквира ЕУ за период од 2021-2027. године и фонда за ублажавање последица пандемије, који су поднети од стране Европске комисије, за Мађарску су неприхватљиви, каже ЕУ посланик из редова Фидеса Тамаш Дајч.Обраћајући се новинарима у паузи пленарног заседања Европског парламента (ЕП), Дајч рекао је да се "неправедни елементи буџета од 1.100 милијарди евра и фонда за опоравак од 750 милијарди евра, морају изменити". Он је назвао успехом то што је Европска народна партија (ЕПП), поднела предлоге амандмана који садрже питања приоритетна за мађарске интересе.


У писму упућеном шефу ЕП-а Давиду Сасолију, ЕПП је позвао да се финансирање у оквиру новог буџета задржи на нивоу из 2020. године и да тежина заједничке пољопривредне политике остане непромењена, наводи Дајч.


Што се тиче фонда за опоравак, који има за циљ да санира економску и социјалну штету проузроковану пандемијом корона вируса, ЕПП је позвао на „праведну расподелу средстава, како би земље сличног нивоа развијености и прихода добиле отприлике исти обим финансија". Такав приступ је такође у складу са мађарским ставом, рекао је Дајч.


У вези са расправом у ЕП-у на тему новог закона о владавини права, он је рекао да би један нацрт „који садржи мутне правне категорије“ омогућио Европској комисији да уведе санкције појединим државама чланицама на основу „произвољних политичких навода, прилагођених одређеној држави чланици“. Пошто се такав пропис може усвојити само једногласно, а тренутно му се противе најмање три или четири земље, предлог неће проћи у ЕП-у, оценио је Дајч.