top of page

Мађарска обилато финансира дијаспору

"Положај националних мањина није домаће већ европско питање. ЕУ је спремна да се позабави положајем свих врста мањина, осим оних 50 милиона припадника националних мањина који чине 10 одсто становништва ЕУ", рекла је Каталин Сили, комесар при Кабинету мађарског премијера, задужена за заштиту и аутономију, приликом обраћања Генералној скупштини Западноевропског удружења Мађара.


Каталин Сили, бивши високи функционер социјалиста, а садашњи повереник премијера Орбана, као пример је навела резолуцију коју је Европски парламент усвојио 2019. године, а која говори о основним правима људи афричког порекла, укључујући признавање њиховог права на рад и становање. Додала је да ЕП никада није донео сличну резолуцију о европским националним мањинама.


"Мађарска стога своје предлоге у вези са овим питањем подноси преко Савета Европе (СЕ). Ми смо током шестомесечног председавања Саветом Европе организовали низ конференција о заштити мањина, које су довеле до израде такозване Стразбуршке декларације, у којој се наводи да питање националних мањина није домаће већ европско и да су национални идентитет и држављанство различите категорије", рекла је она.


Остале земље би, како је истакла, требало да следе Мађарску у препознавању улоге националних мањина у обликовању својих држава, што тренутно није случај у Румунији, Словачкој и Француској. Она је предложила да се у завршној декларацији Генерална скупштина западноеврпских Мађара изјасни о подршци "доследној политици за етничке Мађаре у иностранству коју води мађарска влада", Стразбушкој декларацији, као и европској грађанској иницијативи SafePack и иницијативи за заштиту регионалних националних мањина.


Арпад Јанош Потапи, државни секретар за односе са мађарским заједницама у иностранству, рекао је да је прошле године влада подржала укупно 270 активности 82 институције које се баве националним мањинама. Такође, влада је ове године обезбедила грантове у укупном износу од 132 милиона форинти (365.900 евра) за 208 апликаната из мађарске дијаспоре, у циљу покривања оперативних трошкова и финансирања развојних пројектата. Такође, око 43 милиона форинти (119.000 евра) уплаћено је у буџете 138 подносилаца захтева, као подршка њиховим програмима, додао је Потапи.

bottom of page